De juiste zaalopstelling, hoe kies je die?

Bij het organiseren van elk evenement is de locatie altijd een van de topprioriteiten. Aan het kiezen van een goede locatie wordt altijd veel aandacht besteed. De locatie dient aan te sluiten bij het doel van het evenement, maar ook bij de organiserende partij en natuurlijk bij de genodigden.

Maar hoe zit het dan met de invulling van die locatie? Een van de belangrijkste onderdelen bij het vullen van je locatie is de indeling. Als je praat over de indeling heb je het vaak ook over de zaalopstelling, tenzij je een staand evenement organiseert natuurlijk!

Er zijn een aantal standaard zaalopstellingen die zijn ontworpen met een speciaal doel in gedachten. In deze blog vertellen we je daar meer over.

Theateropstelling

Allereerst kan je gebruikmaken van de zogenaamde ‘theateropstelling’. Als je gebruik maakt van de theateropstelling heb je vaak een spreker op een podium, waarna je alle stoelen in de zaal in rijen opstelt met eenzelfde kijkrichting. Zo passen er veel stoelen in de zaal, en wordt alle aandacht gericht op het podium!

Cabaretopstelling

Een andere opstelling is de ‘cabaretopstelling’. De cabaretopstelling kenmerkt zich door de tafels die voor twee derde zijn voorzien van stoelen. Zo is de kijkrichting van de genodigden naar de spreker of het podium, maar ontstaat er ruimte voor groepsopdrachten of overleg aan de tafel.

U Vorm

Als je een kleinschalig evenement organiseert waarbij interactie belangrijk is, denk aan bijvoorbeeld een masterclass, kan je kiezen voor de ‘U-vorm’. De U-vorm is ook erg bekend vanuit het klaslokaal. De deelnemers kunnen elkaar allemaal aankijken en er kan gemakkelijk gebruik worden gemaakt van naambordjes e.d.

Carré opstelling

Eentje die lijkt op de U-vorm is de “carréopstelling” alleen bij een carréopstelling staan de tafels in een vierkant opgesteld. Iedereen kan elkaar zien en de deelnemers hebben ruimte om te schrijven. Deze opstelling wordt vaak ingezet bij vergaderingen.

Diner opstelling

Dan heb je nog de ‘dineropstelling’. Deze naam verklapt natuurlijk het voornaamste doel van deze opstelling al. Deze opstelling zorgt ervoor dat genodigden prettig met elkaar in gesprek kunnen gaan, en wordt natuurlijk het meest gebruikt tijdens diners.

Lagerhuis opstelling

Wanneer het evenement een debatelement bevat is het aan te raden om een ‘lagerhuis’ opstelling te gebruiken. Bij deze opstelling zitten de verschillende partijen tegen over elkaar, zodat ze elkaar kunnen aankijken bij het aanvoeren van de argumenten.

Als laatste is er aandacht voor een simpele ‘kring’opstelling. Dit is een goede opstelling voor een kleinschalig evenement waarbij een groep in discussie gaat. Deze opstelling zorgt er namelijk voor dat de genodigden eenvoudig met elkaar in gesprek kunnen gaan en elkaar daarbij makkelijk kunnen aankijken.

Expert

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een expert te laten kijken naar jouw zaalindeling. Wij helpen je graag bij je organiseren van jouw evenement, van concept tot uitvoering. Dat betekent ook dat we uitgebreid stilstaan bij de locatie van het evenement en hoe we die optimaal gaan indelen. Neem daarvoor even contact met ons op!

Voor wie organiseer jij jouw evenement?
Doe maar een leuk feestje
Zelf een evenement organiseren, of toch een interim eventmanager?
Meer beleving toevoegen aan online events
11 Redenen om een eventmanager in te schakelen